Menu

Bijenlokkende bloemen en planten

De bij is een bijzonder belangrijk beestje, want bijen verzorgen de bestuiving van bloemen en planten. Ze houden van de nectar, maar nemen tegelijkertijd ook het stuifmeel mee. Helaas zijn er steeds minder bijen. Pesticiden en een gebrek aan genoeg geschikte bijenlokkende bloemen en planten én variatie zorgt ervoor dat bijen uitsterven. En dat brengt onze hele voedselketen in gevaar! Des te mooier is het om juist die bijenlokkende bloemen en planten in de tuin te zetten waar bijen op af komen.

Wat zijn bijenlokkende bloemen en planten?

Hieronder volgen enkele suggesties voor beplanting waar bijen van houden. Een bonte verzameling aan bloemen en planten doet de bijen goed!

Bloemen en planten

Hoe zorg je dan voor een paradijs voor bijen? Bijen houden enorm van een wilde tuin die vol staat met allerlei bloemen en planten. U kunt kiezen voor een variatie aan kleurige bloemen zoals de Zonnehoed (Echinacae purpurea), Vingerhoedskruid, Lathyrus, IJzerhard (Verbena bonariensis), Geranium Rozanne, Kamperfoelie, Lavendel, Kattenkruid (Nepeta), Zonnebloem, Goudsbloem (Calendula).

bijenlokkende bloemen en planten

Moestuintjes

En wat dacht u van uw eigen moestuintjes? Bijen zullen helpen om de gewassen te bestuiven. Het stuifmeel blijft aan de pootjes plakken en wordt zo van de mannelijke naar de vrouwelijke bloem gebracht. Denk aan kruiden zoals salie, marjolein, bieslook en kamille. Bijen houden bovendien van de nectar in tomaten-, komkommer en bonenplanten.

Bomen

Daarnaast zijn er nog bomen die bijen lokken zoals de Honingboom (Sephora), de Bijenboom (Tetredium) en fruitbomen. Veelvoorkomende fruitbomen in de eigen tuin zijn appelbomen, kersenbomen, pruimenbomen en perenbomen.

Bijenseizoen

Kijk ook eens naar de bloeiperiodes van de verschillende planten. Door de periodes te combineren kunt u het bijenseizoen helpen verlengen. Omdat het allemaal best wat uitzoekwerk is, verkopen tuincentra ook kant-en-klare bijenmixen. Handig voor in een plantenbak op het balkon!

Bijenhotel

Het is natuurlijk extra leuk (en educatief) om een bijenhotel in de tuin te plaatsen. In zo’n bijenhotel kunnen bijen hun eitjes achterlaten. Zorg voor een mooi, droog plekje dichtbij de bloemen en planten. Dat is weer eens wat andes dan een vogelhuisje!