Menu

Groen schoolplein Een stimulerende leer- en speelomgeving

Het groene schoolplein is helemaal in. Dat is niet voor niets, want spelen en leren in een groene omgeving is natuurlijk leuker dan op een plein met alleen maar tegels. Ook stellen steeds meer gemeentes subsidies ter beschikking voor het groener maken van het schoolplein. Want een groene omgeving is goed voor iedereen!

Voordelen van een groen schoolplein

Even pauze houden is goed voor iedereen. Zeker kinderen hebben behoefte aan een onderbreking, en een groene omgeving nodigt uit tot beweging. Tegelijkertijd zorgt een groen schoolplein voor minder stress. Daarnaast draagt een natuurlijk schoolplein bij aan de biodiversiteit. Beplanting trekt bijen, vlinders en andere insecten aan. En dat is essentieel voor de bestuiving van planten (en gewassen!). Een ander voordeel van het groene schoolplein is de eindeloze mogelijkheden voor buiteneducatie: ga in de lente naar buiten om te leren over bloesem en bekijk in de herfst de spinnetjes. Wij begrijpen wel waarom steeds meer basisscholen en kinderopvangcentra een natuurlijk schoolplein willen!

Schoolplein verbouwen

Wanneer wij een schoolplein mogen gaan verbouwen, is het belangrijk om eerst de wensen in kaart te brengen. Zijn er aspecten om rekening mee te houden, en wat zouden de kinderen leuk vinden? De wensen worden doorvertaald naar een ontwerp en dan kunnen we aan de slag. Hoveniersbedrijf Otte heeft al meerdere schoolpleinen mogen verbouwen. Enkele veelvoorkomende vragen zijn het vervangen van tegels door gras, het maken van een trapveldje, bomen planten, zorgen voor een diversiteit aan bloemen en planten én een leuke ruimte voor moestuintjes. Zo kunnen leerkrachten en kinderen samen kruiden of groentes planten en verzorgen. Leuk en leerzaam! Bovendien hebben we ook diverse natuurlijke speeltoestellen gemaakt: van houten klim- en klauter toestellen tot zandbakken.

Een groen schoolplein laten maken?

Heeft u interesse in een natuurlijk schoolplein, hoe groot of klein dan ook, dan denken we graag mee over de invulling en uitvoer. Bekijk ook eens de resultaten van de nieuwe, frisse tuin van het kinderdagverblijf, de vergroening van het schoolplein, de aandacht voor natuur bij deze basisschool en het schoolplein dat een stukje groener werd gemaakt. Neem contact met ons op voor meer informatie, we helpen u graag.