Menu

Tuin zomerklaar maken

Wat moet u doen om uw tuin ‘zomerklaar te maken’? Hier vindt u 5 tips om uw tuin tot in de puntjes voor te op het zomerse weer. Zo kunt u écht van uw tuin genieten!

1. Maaien van het gazon

De maaifrequentie van uw gazon verschilt per seizoen. In de winter is het niet nodig, maar in het voorjaar mag het iedere week of zelfs vaker gemaaid worden. Door het gras regelmatig te maaien is er een grotere kans dat de grassprieten groter en steviger worden. Om dé perfecte grasmat te creëren én deze ook in de zomer van de juiste conditie te voorzien, adviseren wij u om tussen mei en augustus minstens 1x per week te maaien.

TIP: Let er van tevoren op dat u op de juiste hoogte maait. Speelgras kunt u het beste op 4 cm. maaien. Bij siergras is de aanbevolen maaihoogte 3 cm.

2. Verticuteren

Wilt u een mooie groene grasmat? Verticuteer het dan minimaal 1x per jaar. Het verticuteren van uw gazon zorgt ervoor dat de viltlaag, wat bestaat uit mossen en dode grassen, verwijderd wordt. Hierdoor gaat het gras er beter uitzien. Dit is een gevolg van het toegenomen zonlicht op de sprieten, wat eerst voorkomen door de viltlaag.

Zorg voordat u gaat verticuteren dat het gras vochtig is, hierdoor kunt u de vitlaag beter aanpakken. Vervolgens gaat u afhankelijk van de dikte van de viltlaag, de messen van de verticuteermachine afstellen op 1 tot 0,5 centimeter. Hoe dikker de viltlaag, des te dieper de messen moeten rijken. Verticuteer uw gazon eenmaal in de breedte én de lengte. Als u de viltlaag van het gazon heeft verwijderd, hoeft u het gazon alleen nog te bemesten. Dit stimuleert de groei van de grassprieten. Uw groene grasmat is nu écht zomerklaar!

Heeft u nog bemesting over?

TIP: Het is ook mogelijk om de bodem te bemesten waar uw planten, bomen en struiken groeien. Het bemesten zorgt voor een rijke voedingsbodem wat een positieve invloed op uw planten, bomen en struiken heeft.

Mag deze vakman uw tuinman in Zeeland zijn?

 3. Snoeien

Als u in de zomer wilt genieten van planten, struiken en bomen, is het een must om deze in het voorjaar te snoeien. Snoeien doet immers groeien. Zorg allereerst dat u scherp snoeigereedschap hebt. Hiermee haalt u in de bomen vooral oud en dood hout weg. Het verwijderen van te veel takken kan ervoor zorgen dat het niet meer aangroeit. Bij planten en struiken is het lastiger. Hierbij is zowel de manier van snoeien als het moment waarop dit gebeurt verschillend. Naast het voordeel dat uw planten, struiken en bomen gaan groeien, profiteert ook het gras mee. Het vangt namelijk meer zonlicht op, wat bevorderlijk is voor de groei van de grassprieten.

Het snoeien van fruitbomen kan op 2 verschillende manieren. Er zijn namelijk 2 verschillende soorten. Appel- en perenbomen behoren tot de pitvruchtbomen. Snoei deze bomen met droog weer tussen begin januari en eind maart.

Aan de steenvruchtbomen groeien vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen kunt u het beste na de bloei snoeien, dit is rond medio april/mei.

4. Onkruid verwijderen

Het verwijderen van onkruid is voor veel mensen een vervelende klus. Toch knapt uw terras of tuinpad hier wel degelijk van op. Tegenwoordig zijn er veel methodes om het onkruid te verwijderen. Zo gebruiken veel mensen de hogedrukspuit of de onkruidbrander. U kunt er ook voor kiezen om het onkruid te verwijderen met de onkruidsteker.

5. Besproeien

De zomer kenmerkt zich door hoge temperaturen en droge periodes. Maar u wilt uw gazon wel mooi houden. Sproeien is de oplossing, maar wanneer moet dit? Begin direct bij de eerste symptomen van droogte. Dit kunt u herkennen wanneer de kleur van het gras gaat veranderen of wanneer het gras doffer wordt.

Probeer daarnaast uw tuin in de ochtend óf in de avond te sproeien. Met een fel zonnetje overdag is er namelijk kans op verdamping van het water. De hoeveelheid water wat u moet sproeien hangt af van de droogte. 10 tot 15 mm water wordt zeker aanbevolen. Houd ook rekening met de reikwijdte van de sproeier. Wordt een gedeelte van de tuin niet voorzien van water? Verplaats de sproeier, als dit mogelijk is.

TIP: Plaats een regenmeter in uw tuin om de hoeveelheid water gedurende het sproeien vast te stellen.

Uw tuin zomerklaar laten maken

Veel van bovenstaande werkzaamheden behoren tot onze wekelijkse werkzaamheden. Wilt u meer weten over het tuinonderhoud wat Hoveniersbedrijf Otte uitvoert? Kijk dan op deze pagina. Kunt u hulp gebruiken bij het zomerklaar maken van uw tuin of andere onderhoudswerkzaamheden? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!