Menu

Vlinderplanten

Net als bijen hebben vlinders een essentiële rol in de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Door vlinderplanten in de tuin te zetten trekt u vlinders aan. Niet alleen leuk en mooi, want het zijn mooie en kleurrijke bloemen, maar ook heel nuttig! Wilt u ook een vlindervriendelijke tuin creëren? Hier vindt u meer informatie en 16 verschillende soorten vlinderplanten!

Vlinders in de tuin

In de Nederlandse tuinen zien we verschillende soorten vlinders. In deze blog ziet u de 15 meest voorkomende vlinders, waaronder de Kleine Vos, de Dagpauwoog en het Koolwitje. Vlinders zijn vliegende insecten, en de meeste mensen houden niet zo van insecten. Vlinders zijn een uitzondering op de regel. Ze zijn niet alleen sierlijk en mooi, maar vervullen ook een belangrijke taak als bestuivers. Door de juiste planten in de tuin te plaatsen kun je vlinders lokken.

Waardplanten

Het leven van een vlinder start met de rups, welke ontstaat doordat vlinders hun eitjes op een veilig plekje leggen. Welke plant dat wordt verschilt per vlindersoort. De rups is namelijk enorm kieskeurig als het gaat om zijn eten. De planten die dat soort rups lust noemen we de waardplanten. De Dagpauwoog en de Kleine Vos eten alleen de Grote Brandnetel en het Grote en Kleine Koolwitje hebben koolplanten en kruisbloemigen als waardplanten. Ook Oost-Indische Kers, Klimop, Hulst en de Damastbloem zijn waardplanten. De Vlinderstichting biedt een overzicht van de waardplanten per vlindersoort. Wilt u een vlindertuin maken, zorg dan voor één of meerdere van deze waardplanten!

Vlinderplanten

De vlinder leeft van de nectar die hij in het hartje van de bloem vindt. Nectar bestaat voornamelijk uit suiker. Tijdens de zoektocht naar dit zoete goedje blijft er stuifmeel aan de pootjes plakken. Als de vlinder naar de volgende plant gaat, verzorgt hij dus meteen de bestuiving. Door vlinderplanten in de tuin te zetten zorgt u dus indirect ook voor onze gewassen en de voedselketen. Daarnaast ziet een kleurrijke tuin met vlinders er ook gewoon leuk uit, toch?

Vlinderplanten die in de zomer bloeien zijn onder andere:

 • Lavendel
 • IJzerhard
 • Vlinderstruik
 • Kattenkruid
 • Struikveronica
 • Phlox
 • Dropplant
 • Zonnehoed
 • Wilde Marjolein
 • Koninginnenkruid
 • Hemelsleutel
 • Judaspenning
 • Bossalie

Veel vlinderplanten zijn paars of roze van kleur. Toch zijn er ook witte bloemen die vlinders aantrekken, zoals Look-zonder-Look, Margriet en Prunus. Het Vergeet-mij-nietje is meer blauw van kleur en de Zonnehoed en Jacobskruiskruid zijn geel. Zo is er voor iedere tuin met iedere sfeer wel een gepaste bloem. De afbeelding hieronder is van de tuinaanleg op Schouwen-Duiveland (Zeeland) waarbij de klant graag vlinderplanten planten wilde. Daarom hebben we een weelderige bloementuin gerealiseerd, lees meer over de soorten vlinderplanten die we hebben geplaatst.

Maak een vlindertuin door vlinderplanten en waardplanten neer te zetten.

Gevarieerde beplanting

Door een mengelmoes van diverse struiken, bomen, grassen en planten te creëren, ontstaat er voor de vlinder meer leefmogelijkheid. Met name bloemen en planten met vesrchillende bloeitijden zorgt ervoor dat er een langere tijd nectar beschikbaar is. Deze vlinderplanten bloeien buiten de zomer:

 • Winterheide
 • Sneeuwbal
 • Herfstaster

Vlindertuin maken

Wilt u een vlindertuin maken? Zorg dan voor waardplanten én vlinderplanten, en plant deze op een zonnig en beschut plekje. De vlinder kan pas vliegen vanaf een lichaamstemperatuur van 20 graden celsius. Bovendien kunt u een bakje met fruit neerzetten. Atalanta’s en Dagpauwogen houden naast nectar namelijk ook van rottend fruit! De Vlinderstichting biedt nog meer tips om vlinders naar de tuin te lokken. Een vlinderkastje kan bijvoorbeeld een beschut plekje zijn waar de vlinder kan overwinteren en er moet uitsluitend biologisch plantenzaad worden gebruikt zodat rupsen en vlinders geen pesticiden binnen krijgen.

Persoonlijk advies

Bent u zoekende naar de juiste beplanting, de juiste combinaties of een geheel nieuwe inrichting van de tuin? Daar kunnen wij bij helpen. Hoveniersbedrijf Otte is een Zeeuws hoveniersbedrijf in Oosterland en wij ontwerpen tuinen, verzorgen de tuinaanleg en nemen het tuinonderhoud uit handen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies!